Ombar V.I.P. Lounge

At Mantra Restaurant, Boston, MA

About .......................................................................................

Renovations of former bank vault into VIP lounge and private function room
Completion: 2002

Viewing
1 of 1
  • OMBAR VIP LOUNGE - THE BAR
  • OMBAR VIP LOUNGE - DETAIL
  • OMBAR VIP LOUNGE - TEXTURE DETAIL
  • OMBAR VIP LOUNGE - INTERIOR
  • OMBAR VIP LOUNGE - COLUMN DETAIL AND GLASS BAR
  • OMBAR VIP LOUNGE - INTERIOR DETAIL
  • ombar_sketch_01
  • ombar_sketch_02

Credits   ..............................................................................................................

  • Project Team
  • Hansy Better Barraza
  • Anthony J. Piermarini
  • Lighting Design
  • Architectural Art & Technology Inc.
  • Construction
  • IDS Construction
  • Photography
  • John Horner

Overview   ..............................................................................................................

In the OmBar Lounge, VIP status is explored through the creation of privileged personal spaces, or display and repose. Occupying a former sub-street level bank vault, Ombar is an exclusive dining room, lounge, and evening social club located in downtown Boston. The space retains existing features such as wrought iron bars and a twenty-five-ton vault door. The elite confine of the bank-vault-turned-lounge creates a new semi-public realm. Once inside, mood, exclusivity, consumption and indulgence, as well as seduction and intimacy, are amplified.

The lounge is entered through a veil of white metallic ball-chain beads. This liner surrounds and shapes the space, creating an ambiguous relationship to the perimeter of the room with views to the DJ performance area and the entry stair. Projections are cast upon the beaded screen, providing a dynamic atmosphere of light and image, based on the desired setting. The design promotes a space that caters to an individual’s subjective experience over traditional notions of mass consumption.

The floor and central column are comprised of a translucent combination of cement, resin, and an aggregate of recycled glass that creates a shifting array of niches for art as well as a source of deep ambient lighting. This material is poured in place on the floor and cast into panels to form the central column/light fixture.