Piedmont Park Square

Bay Village - Historical Landmark District, Boston, MA

About .......................................................................................

Multi-unit Residential
8 units, 25,000 sf, 10 parking spaces
Completion: 2016

Viewing
1 of 1
  • Piedmont Park Square -Southwest corner and south elevation
  • Dovetail corner detail and aerial view
  • Entrance lobby
  • Recessed entrance
  • Row house kitchen
  • Row house living room and kitchen
  • Townhouse flat kitchen
  • Townhouse flat kitchen and stairs
  • Balcony to the roof deck
  • Roof deck
  • Southeast corner and recessed entrance
  • South elevation
  • Brickwork and recessed entrance
  • West and south facade and dovetail corner
  • Massing diagram
  • West and south elevation
  • Townhouse floor plans
  • Rowhouse floor plans

Credits   ..............................................................................................................

  • Project Team
  • Hansy Better Barraza
  • Anthony J. Piermarini
  • Dan Artiges
  • James Bogle
  • Dane Clark
  • John DiSalvo
  • David Franke
  • Sonny Lee
  • Leil Legband
  • Lisa Lostritto
  • Drew Manahan
  • Aaron Tobey
  • Developer
  • TCR Development
  • JB Ventures
  • Mechanical, Electrical & Plumbing Engineer
  • Norian / Siani Engineering Inc.
  • Structural Engineer
  • Roome & Guarracino
  • Geothechnical Engineer
  • Geothechnical Conslutants Inc.
  • Environmental Engineer
  • EBI Consulting
  • Civil Engineer
  • Boston Coastal Consulting
  • General Contractor
  • Atlantic Management Group
  • Photography
  • Gustav Hoiland

Overview   ..............................................................................................................

The design responds to the historic context of the site, and consists of a primary wood frame construction, with brick, fiber cement, and metal accents on the exterior facades, accommodating 4 townhouse style units, 4 apartment flats, and below grade parking. The building acts as the urban threshold that weaves together the larger scale of buildings located along the high spine of the city and the lower scale of the older and smaller residential fabric found in Bay Village. The townhouse  flats are floor through units, which create stacked living situations. This organization is expressed most significantly at the intersection of Piedmont and Church Street. This corner has an interlocking massing of large windows, resembling a dovetail.

The organization of units side-by-side is articulated by “Zipper Course” brickwork. Entries are recessed in keeping with the local residences, and the brick facade above the entry features “Stubble Course” brickwork that further demarcates the entries. Projected bays are clad in metal and relate to the main living spaces. The design incorporates two types of brick; an iron spot red and iron spot charcoal brick which further distinguish the unit types and relates to the overall historic character of the neighborhood.

Sustainable practices were considered during the design process. Brick was used for the exterior skin because it now requires 70% less energy to produce than it did in 1970, it was locally sourced and due to its durability and permanence qualities, it is less likely to end up in a landfill. High performance foam insulation was used throughout the project with the building envelop exceeding code requirements. Sustainable harvested wood, LOW or NO-VOC paints and finishes were used throughout. The project also met Energy Star Standards and met the Massachusetts STRETCH Code.